NBPM is gefuseerd met Aegis per 1-1-25. Forums Ledenforum Rechtspraak [ARCHIEF] Inzage dossier in geval van Rechterlijke machtiging

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #396
    Beheerder
    Sleutelbeheerder

    Inzage dossier in geval van Rechterlijke machtiging
    Vraag: Een cliënt van mij is opgenomen met een rechterlijke machtiging. De behandelende instelling meent dat zij GEEN inzage in het dossier c.q. rapportage hoeven te verlenen aan de mentor. Klopt dit? Wat zijn jullie ervaringen.

    Antwoord: Hoi G, Ik heb zelf nog niet eerder mee gemaakt dat een behandelende instelling geen inzage in het dossier wil verlenen. Het lijkt mij voor een goede uitvoering van het mentorschap van belang dat deze inzage wel verleend wordt. Het schijnt zo te zijn dat de instelling dit kan weigeren (WGBO).  Als jouw cliënt wilsbekwaam is op dat vlak, zou je hem/ haar zelf ook toestemming kunnen laten geven middels een schriftelijke volmacht voor het inzien van het dossier.   De exacte regeltjes weet ik niet. Er is wel veel informatie te vinden in boek 7 (artikel 7:456) van het burgerlijk wetboek.   Succes!  Groet A

    Antwoord: Beste G, naar mijn idee heb jij gewoon recht op inzage in het dossier als je mentor bent en dus benoemd bent tot zijn mentor.  YR

    Antwoord: Onder normale omstandigheden moet men de mentor inzage geven. Maar daar denkt men binnen de GGZ wel eens anders over. Dat vraagt dan een stevige stellingname van de mentor.  Ik ken echter 1 uitzondering uit de praktijk. Dat was een situatie waarin een cliënt zich niet wilde schikken in het besluit van zijn curator om te verhuizen. Met ondersteuning heeft hij toen om ontslag gevraagd van zijn curator en gedurende deze periode ondersteunde de instelling de betreffende cliënt en verstrekte geen informatie meer.

    Antwoord: Ik heb bij mijn cliënten volledig inzage. Je bent de mentor dus zij hebben een verplichting om jou te informeren.

    Antwoord: Ik herken het probleem van G. Ook ik kreeg te horen dat ik enkel inzage krijg als mijn cliënt hier toestemming voor heeft gegeven. Ook zij is opgenomen met een RM. Zonder toestemming van de cliënt geeft de behandelende instelling de noodzakelijke informatie niet, ook niet als je daardoor het mentorschap niet naar behoren kunt uitvoeren. Het probleem speelt alleen als de cliëntgeen toestemming heeft gegeven uiteraard. Ik weet niet precies hoe het wettelijk geregeld is. Mogelijk speelt het medisch beroepsgeheim hier een rol in. Ik zal eens bij de rechtbank informeren wat een mentor wel en niet zonder toestemming van de cliënt aan informatie mag krijgen.

    Antwoord: Het is een beetje grijs gebied, zeker binnen de psychiatrie is het soms moeilijk om door de muur van de wet op de privacy heen te komen. Het is eigenlijk heel eenvoudig, de cliënt is wilsonbekwaam op de 4 gebieden. Dus als het daar over gaat, en daar valt in feite alles onder, behalve de centen, heeft de mentor het recht en de plicht om zich goed te (laten) informeren. Dit om een verantwoorde beslissing te nemen op deze 4 gebieden.

    Antwoord: art.7:465 BW en de art.1:38 en :453 scheppen hier helderheid in, althans als er sprake is van een wilsonbekwaamheid.

    Antwoord: Voor allen aan te bevelen: Recht voor de zorg- en welzijnspraktijk. Uitgeverij SDU

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.