NBPM is gefuseerd met Aegis per 1-1-25. Forums Ledenforum Geen aanvangsvergoeding bij overname cliënt

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
  • Auteur
    Berichten
  • #82491
    Chris Tolman
    Deelnemer

    Beste collega’s,

    Ik wil graag het volgende aan jullie voorleggen. Van een mentor, die spoedig met pensioen gaat, heb ik een client overgenomen. In de beschikking van de rechtbank Gelderland, staat geschreven: “Omdat het ontslag van verzoekster en de benoeming van de opvolgend mentor niet de keuze is van betrokkene, is de kantonrechter van oordeel dat de beloning voor aanvangswerkzaamheden niet ten laste van het vermogen van betrokkene mag worden gebracht”. Ik was in de veronderstelling, dat aanvangsvergoedingen tegenwoordig altijd worden toegekend en om die reden, heb ik dit niet bespreekbaar gemaakt met de afscheid nemende mentor.

    Tijdens de ALV op 24-05-19, kwam bovenstaand onderwerp al eens aan de orde. Er werd toen geadviseerd om alsnog de beloning via een machtiging aan te vragen. Dit heb ik dus gedaan, met een schrijven daarbij, waarbij ik ook gewezen heb op jurisprudentie (bewindvoerders casussen).

    Inmiddels heb ik een reactie van de rechtbank ontvangen, dat zij het verzoek/de machtiging niet in behandeling gaan nemen. Ik wordt gewezen op het hoger beroepstermijn.  Komt het tegenwoordig nog vaker voor dat de aanvangsvergoeding niet wordt toegewezen? Heeft iemand van jullie al eens een dergelijke situatie aangevochten? In de beschikking staat geschreven, dat er een advocaat betrokken moet gaan worden bij een hoger beroep. De kosten zullen dan hoger zijn, dan de baten.

    Graag jullie reacties.

    Groet, Chris Tolman.

     

    #82651
    Denise Smit
    Deelnemer

    Goedemorgen,

    Ik heb precies hetzelfde gehad bij een overname van 5 dossiers. Dit waren ook dossier van Gelderland.  Ik heb dit niet aangevochten.

    Met vriendelijke groet,

    Denise Smit

    #82653
    Christa Spoelman
    Deelnemer

    Ik ook wel een aantal keren, bij verschillende rechtbanken. Ik heb het altijd gewoon geaccepteerd.

    #82654
    A. Neggers
    Geblokkeerd

    Twee weken geleden een evaluatiegesprek bij de rechtbank (Zeeland – West brabant) gehad. Daar kwam dit ter sprake omdat er over mijn toekomstige pensioenplannen gesproken werd. Er werd benadrukt dat er géén sprake is van betaling van aanvangswerkzaamheden aan de nieuwe mentor bij overname van cliënten i.v.m. pensioen.

    #82657
    PVMW Bastiani
    Geblokkeerd

    Ook ik heb dit bij Rechtbank Gelderland gehad bij een cliënte die ik overnam van een mentor die met pensioen ging. Hier viel niets aan te doen.

    #82660
    Lian Billekens
    Deelnemer

    Ik heb dit al vaker aan de hand gehad en ik heb bij overname inderdaad geen aanvangswerkzaamheden vergoed gekregen.

    #82661
    Chris Tolman
    Deelnemer

    Goedenavond,

    Er is sprake geweest van een uitspraak, dat de aanvangsvergoeding altijd toegekend werd. Ik kan dit helaas nergens terug vinden. Weet iemand misschien, waar ik dit kan vinden?

    #82662

    Rechtbank Den Bosch staat het ook niet toe. Heb dat altijd geaccepteerd omdat wijziging niet op verzoek van cliënt is.

    #82672
    Carla de Bree
    Deelnemer

    ????   Wat als …  Hoezo …. ????

    – De Rechtbank eist wel een nieuw mentorschapsplan (plan van aanpak); investering in tijd

    – De rechtbank vraagt wel van de mentor om kennismaking en aanvulling op vorige intake; investering in tijd, reiskosten, de nodige correspondentie en administratie

    Dit moet terug bij de Rechtbank gelegd worden. Zij werken toch ook niet GRATIS! Dit vindt ik echt een ontmoedigingsbeleid om überhaupt nog aan mentorschap te beginnen, want voor je het weet ben je als mentor in de situatie belandt dat je cliënten wil of moet overdragen en dan is straks niemand meer bereid hiertoe!

    Ik stel voor dat de client dan ook geen griffiekosten hoeft te betalen omdat het niet zijn/haar keuze is om van mentor te switchen, als er sprake is van overname!

    Dit is voor de zelfstandig werkende professionele mentor niet wenselijk. Voor mij zou een aanvangsvergoeding zeker op zijn plaats zijn … noem het overnamevergoeding.

    Vriendelijke groet, Carla de Bree

     

    #82675

    Ik heb 25 dossiers overgenomen ivm pensionereing. Vanaf het begin van dat traject was duidelijk dat er geen aanvangsvergoeding plaats zou vinden.

    #82679
    Chris Tolman
    Deelnemer

    Weet niemand misschien hoe het echt zit? Het staat me namelijk bij, dat er gesproken is, dat de aanvangsvergoeding nu altijd toegekend wordt. Bestuur is er misschien een mogelijkheid, dat we dit gezamenlijk gaan aanpakken? Om een advocaat te gaan inschakelen voor een hoger beroep en alle tijdsinvestering die daarbij komt kijken, is voor mij alleen geen optie op dit moment.  Voor mij toch helaas wel een reden om geen dossiers meer over te nemen van collega’s die met pensioen willen gaan of om andere redenen willen stoppen. Aan de andere kant, eens wil ik ook zelf met pensioen gaan en dan kan ik mijn dossiers vermoedelijk niet aan professionele collega’s overdragen. De opstart investeringen zijn namelijk wel aanwezig, net al bij een dossier wat nieuw is, zoals ook Carla de Bree schrijft.

    Bewindvoerders krijgen de aanvangsvergoeding wel, gezien de jurisprudentie. ECLI:NL:GHSHE:2022:577 /            ECLI:NL:GHDHA:2022:85

    #82682
    Conny Zijm
    Deelnemer

    Vreemd allemaal. In mei dit jaar heb ik een mentorschap overgenomen en in die beschikking, van rechtbank Gelderland, staat dat ik aanvangswerkzaamheden mag vragen. Het gaat hier puur om mentorschap, dus geen combinatie met bewindvoering.

    Ik weet wel dat je, namens de cliënt, in beroep moet gaan als je het niet eens bent. Een beschikking kan niet zomaar veranderd worden,

    #82683
    Rene Jongen
    Geblokkeerd

    Als “advocaat van de duivel”,  is het eerlijk als de client de kosten betalen als zijn mentor besluit om te stoppen? Het is immers niet zijn keuze.  Niet alle clienten krijgen bijzondere bijstand en moeten dan een behoorlijk bedrag betalen.

    Rene Jongen

    #82697
    Chris Tolman
    Deelnemer

    Beste Rene, Wie de kosten zou moeten betalen is m.i. een andere discussie. Zeker heb je daarin gelijk. Waar het mij nu om gaat is dat ons mooie beroep, geen vrijwilligerswerk is en dat ook bij een overname van een dossier er opstart werkzaamheden verricht moeten worden. De verschillen in beslissingen bij rechtbanken en kantonrechters, voor dezelfde zaken is voor mij onbegrijpelijk. Uniformiteit zou op zijn plaats zijn en discussies en extra werk voorkomen. Is er iemand die ervaring heeft met een hoger beroep n.a.v. een beschikking en kan vertellen hoe dit in zijn werk gaat?

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.