NBPM is gefuseerd met Aegis per 1-1-25. Forums Ledenforum Indicaties Kwestie paramedische zorg

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #2469
    Beheerder
    Sleutelbeheerder

    Carla de Bree:

    Beste collega’s,

    Ik wil graag een kwestie, die al geruime tijd speelt en waar ik als mentor niet tot een goede oplossing voor de cliënten kom, met jullie delen.
    Ik wil deze kwestie breder onder de aandacht brengen, vandaar dat ik het op het forum plaats van de NBPM en van jullie graag reactie op mijn vragen ontvang en of jullie deze kwestie ook tegenkomen.
    Ook leg ik deze kwestie voor bij organisaties/verenigingen voor belangenbehartiging, IGJ, VGN en NZa. Bij deze laatste heb ik inmiddels al een melding gedaan tegen het zorgkantoor en tegen de betreffende zorgaanbieder.
    Kwestie:
    Cliënten wonen vanuit de WLz (CIZ indicatie Behandeling+Verblijf, ZIN, Zorgovereenkomst Behandeling en Verblijf) binnen een 24 uurs setting. Het zorgkantoor koopt bij deze zorginstelling deze zorg in waardoor het zorgkantoor eind verantwoordelijk is voor de ingekochte zorg die toegeschreven zijn aan de zorgprofielen binnen de WLz. Zij moeten toezien of de zorginstelling de ingekochte zorg ook daadwerkelijk levert.
    Nu blijkt, met medeweten van het zorgkantoor, dat deze zorginstelling een eigen beleid en procedure mag voeren m.b.t. paramedische zorg/fysiotherapie; wat afwijkend is en waardoor cliënten benadeeld worden omdat zij op voorhand nauwelijks aanspraak kunnen maken op paramedische zorg. Immers de zorginstelling legt deze kosten op voorhand al bij de client die of de paramedische kosten zelf moet betalen of een aanvullende ziektekostenverzekering moet afsluiten. Dit terwijl paramedische zorg, mits wordt voldaan aan crietria ( beleidsregels Behandeling en paramedische zorg NZa-WVS), gewoon uit het WLz pakket geleverd moet worden.

    Concreet betekent het dat 2 cliënten waar ik mentor van ben nu al 3 maanden verstoken blijven van paramedische zorg vanwege de inhoudelijke discussie of het reguliere of integrale paramedische zorg betreft! Deze zorginstelling schaart in principe alles onder reguliere paramedische zorg! Clienten moeten dit nu noodgedwongen uit eigen middelen betalen, terwijl 1 client deze middelen niet eens heeft vanwege schulden en dus nog langer van adequate en noodzakelijke zorg verstoken blijft.
    Het zorgkantoor schuift het volledig af op de zorginstelling en deze blijft volhardend om hun eigen verdienmodel in stand te houden. Het zorgkantoor komt pas in actie als ik een officiële klacht heb ingediend bij de zorginstelling en deze zich niet houdt aan een bindende uitspraak van de klachtencommissie.
    Concreet betekent het dus dat cliënten binnen deze zorginstelling meer moeten betalen voor dezelfde zorg als cliënten binnen andere zorginstellingen. Ik kan dit vergelijken omdat ik meer cliënten heb die binnen andere zorginstellingen verblijven met behandeling en waar alle zorg, inclusief paramedische zorg, gewoon uit het WLz pakket geleverd wordt. Daar wordt mij zelfs geadviseerd dat aanvullende zorgverzekering niet nodig is mits er specifieke wensen zijn voor behandeling of arts buiten de zorginstelling om (wat ik logisch vindt).

    Hiermee wordt aan een grote groep cliënten binnen deze zorginstelling onrecht gedaan. Misschien speelt dit zelfs bij meerdere zorginstellingen, dat weet ik niet, maar gelukkig niet bij alle zorginstelling binnen de GHZ.
    De reden dat ik dat ik het forum raadpleeg is dat ik graag aandacht voor deze zorgelijke kwestie wil, onderzoek naar deze kwestie komt, dat er een eerlijke oplossing komt zodat er recht wordt gedaan aan alle cliënten (die binnen de WLz vallen en er daadwerkelijk gebruik van maken) waar ze vanuit de WLz recht op hebben.

    Ik vind het ongeoorloofd om op deze manier (mis)(ge)bruik te maken van WLz gelden waardoor cliënten verstoken blijven van adequate zorg waar ze in principe recht op hebben! Is er wellicht sprake van een dubbele verstrekking? Verdienmodel voor zowel de zorginstelling als het zorgkantoor?

    Mijn vragen aan jullie:
    1. (her)kennen jullie deze kwestie bij jullie cliënten en betrokken zorginstellingen?
    2. Zo ja hoeveel instellingen betreft het binnen jou mentorschappen?
    3. Zo ja hoeveel cliënten van het totale aantal cliënten betreft dit?
    4. Welke ervaringen, tips, adviezen hebben jullie?

    Ik hoop op snelle reacties en zie deze met grote belangstelling tegemoet.

    Wendy Frehe: 

    dag Carla,
    Het is van belang te weten of ze als productieafspraak met het zorgkantoor alleen verblijf , dus zonder behandeling, hebben . . als dat zo is, dan heb je pech ook al heeft de cliënt een WLZ met behandeling. Het feit dat het zonder behandeling is, zou dan ook in de overeenkomst moeten staan. (heb ik 1x gehad en de bewindvoerder had de overeenkomst al getekend voor ik mentor was)

    Als de productieafspraak is met behandeling en niets hierover als uitsluiting in de overeenkomst staat, dan moeten ze dit ook leveren. mits een behandeling aan de criteria voldoet, behorende tot de aanspraak WLZ. Zie beschrijving zorginstituut Nederland.

    In jou geval lijkt het erop dat een klachtenprocedure de enig optie is. ik neem aan dat je al hebt geprobeerd in gesprek te gaan en met elkaar af te stemmen wat wel en niet onder behandeling WLZ valt. (met de beschrijving van zorginstituut Nederland in de hand).
    Lukt dit niet dan zou ik bij VWS aankloppen. Heeft mij in verschillende gevallen goed geholpen.

    Overigens is dit ook een aandachtspunt in de nieuwe regeling GGZ verblijf. 2021.
    De cliënten moeten tijdig (voor het nieuwe jaar) een passende aanvullende verzekering regelen als ze vanuit de GGZ B naar GGZ verblijf gaan.

    .Als je nog vragen hebt, kun je me altijd bellen.

    Francien Jacobs – de Laat: 

    Goedemorgen Carla,
    Hallo Carla
    Ik heb niet direct dezelfde ervaringen met paramedische zorg binnen organisaties die niet geleverd wordt uit de WLZ.
    Dit omdat de cliënten op dit moment dat niet vragen.
    Binnen organisaties waar de cliënt het wel vraagt wordt het ook geleverd.

    Dat organisaties een eigen beleid voeren op zaken is me wel bekend, bv nu met de nieuwe wet om als WV mee te kunnen lezen in de rapportage van clienten.

    Veel succes!!!

    Carla de Bree: 

    Aanvullende vraag: hebben jullie cliënten die ondanks een WLz indicatie met Behandeling en Verblijf en binnen een 24 uurs setting wonen naast de verplichte basis ziektekostenverzekering ook een aanvullende ziektekostenverzekering hebben (moeten) afsluiten?
    Zo ja, wat is daarvan de reden?

    vriendelijke groet, Carla de Bree

    Chris Tolman: 

    Beste Carla,

    Op dit moment heb ik een casus (Wlz + behandeling), waarbij de zorgorganisatie niet de behandeling in huis heeft en wil bieden, die de cliënt en ik zou wensen (Haptonomie). Ik heb hiervoor het zorgkantoor benaderd. Zij zeggen, dat de wens van de cliënt leidend is. De zorgorganisatie zou dan een stukje van de indicatie kunnen afstaan, wat omgezet kan worden in PGB, zodat de cliënt toch de wenselijke behandeling zou kunnen krijgen. De zorgorganisatie gaat hier volgende maand over vergaderen. Ben zeer benieuwd wat hun reactie zal zijn.

    Wat de aanvullende zorgverzekering betreft. Mijn info is, dat dit niet nodig is bij Wlz met behandeling. Groet, Chris Tolman, CenSere mentorschap.

    Carla de Bree: 

    Hallo Chris,
    Dank je wel voor je reactie. Wil je de reactie van de zorgorganisatie met ons delen? BVD

    Groeten, Carla de Bree

    Lian Billekens: 

    Goedemorgen Carla,

    Ik heb geen ervaring met deze problematiek.
    We hebben geen aanvullende ziektekostenverzekering afgesloten voor een cliënt die met een WLZ indicatie verblijft in een instelling.
    Wel belangrijk om dit te achterhalen.

    Groetjes Lian Billekens

    Wendy Frehe: 

    dag Carla,
    Normaal gesproken hebben de meeste cliënten met indicatie verblijf en behandeling geen aanvullende verzekering. maar een paar cliënten wel . een omdat zij graag alternatieve behandeling wil die niet onder de WLZ valt en de ander omdat ze regelmatig fysio nodig heeft en speciale contactlenzen wil , wat beide (bij haar) niets specifieke paramedische zorg te maken heeft. zie regelgeving ZN.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.